Eesti Kriisinõustamise Ühing

Eesti Kriisinõustamise Ühing

Raamatukogu

Kriisinõustamisest

Kriisinõustamine ON võimalikult kohene kriisi- ja traumateadlik psühhosotsiaalne nõustamine pärast ootamatut ja valulikku kriisiolukorda, et aidata alandada äkilist psühholoogilist ülepinget, pakkuda vajalikku teavet ja vähendada suurema lisatoe vajadust hiljem. Valdkonda koordineerib Eesti Kriisinõustamise Ühing.

Kriisinõustamine SISALDAB

• esmalt lühiajalist ja erakorralist psühhosotsiaalset kriisisekkumist juhtumi algusest kolme ööpäeva jooksul (pärast võimalikku operatiivteenistuste – kiirabi, politsei, pääste – abiandmist);

• sekkumise järel vajaduspõhine kriisinõustamine eeskätt kriisi akuutperioodil kuni ühe kuu jooksul, vajadusel pikemalt, et toetada psühhosotsiaalset ja argieluga ning suhtlemisega toimetulekut, läbielatu mõtestamist ja/või aidata mõista täiendava erialaspetsialistiga konsulteerimise vajadust või kaotusest tulenevate ajaliste mõjutegurite eripära.

Kriisinõustaja ON PÄDEV, kui tal on akadeemiline kõrgharidus ja omandatud kriisinõustamise oskusõppe vähemalt tase 1. Näiteks leiab EKÜ tegevliikmete seast järgmiste valdkondade esindajaid, kes on omandanud EKÜ poolt heakskiidetud standardi alusel kriisinõustamise pädevuse ja saanud selle kohta vastava tunnistuse: sotsiaalpedagoogika, lastekaitse, psühholoogia, meditsiin, pedagoogika, pastoraalne hingehoid, töötervishoid jt.

Kriisinõustamise kohta 5 MÜÜTI
• Kriisinõustamiseks peetakse kriisis inimese psühholoogilist nõustamist, mistõttu otsitakse sageli abivajaduse korral psühholoogi.
– Tegelikult võib kriisinõustaja olla erineva akadeemilise kõrgharidusega spetsialist, kellel on kriisinõustamise oskuspädevus, milleta ei ole ka psühholoogil pädevust kriisinõustamiseks.

• Kriisinõustamist samastatakse raseduskriisi nõustamisega.
– Tegelikult on see eraldi spetsiifiline, samuti oskusõppega omandatav nõustamine, mis tegeleb rasestumise, raseduse ja/ või sünnitusjärgse perioodiga seotud kriisidega ning sellest lähtuva vajaliku teabe pakkumise ja parema toimetuleku eesmärgil toe pakkumisega. Valdkonda koordineerib Eesti Raseduskriisi Nõustajate Selts.

• Kriisinõustamist samastatakse psühholoogilise esmaabiga.
– Tegelikult on see vaid väike osa kriisinõustamisest.

• Kriisinõustamist suudab tulemuslikult läbi viia igaüks, kes on hooliv inimene või igapäevaselt töötab inimestega.
– Tegelikult on kriisinõustamine nõustamisvaldkond, mille omandamiseks on vaja põhjalikke teoreetilisi teadmisi ja juhendatud praktikat.

• Kriisinõustamine on abiandmine üksnes ulatuslike hädaolukordade korral, kus traumaatilisi läbielamisi kogevad suured inimhulgad, näiteks kui on sõda, looduskatastroofid, laevaõnnetused, pandeemiad jms.
– Muidugi on kriisinõustamisest tuge nii ulatuslike ja paljude kannatanutega olukordades, oluliselt sagedamini võib kriisinõustamist aga vajada üks inimese või perekond või kollektiivi, kes on läbi elanud kriisolukorra. Näiteks töökoha ootamatu kaotuse või suhte ootamatu purunemise, tööõnnetuses saadud raske vigastuse või traagilise sündmuse pealtnägemise, suitsiidkatse või lähedase suitsiidi, olulise inimese või lemmiklooma surma jmt.